fredag, augusti 04, 2017

Resan hem

Jo hemresan. Den var lång och vindlande. Liiite konstigt planerad (av undertecknad) om jag får vara självkritisk. Och det får jag, eftersom självkritik är en dygd alltför få människor praktiserar.

Vi lämnade som vanligt bilen till J, som tar hand om den under året, och så bar det av med båten över havet, med vår lätta packning. Det var rättså varmt, och där vi råkade sätta oss var det riktigt hett. Men vi spenderade en del tid på däck, när vi inte såg Breakfast att Tiffanys som jag laddat ner på ipaden. De 7,5 timmarna kändes långa. Men så nådde vi Bari halv åtta på kvällen, hoppade av båten och ... svettades nästan ihjäl. Hjälp vad mycket varmare det var på andra sidan havet! Så hittade vi ganska snart vår värd, kunde langa in väskor på airbnb, gick till en fantastisk italiensk restaurang och åt så vi höll på att spricka, tog en gelato på det livliga torget där folk pratade som kulsprutor, la oss och sov, vaknade, åt en italiensk frukost (kakor), stack till tåget, åkte till Rom. Där köpte vi tvådagarskort till lokaltrafiken och tog en buss till vår fantastiska takterrass-försedda airbnb-lägenhet, som åtminstone jag diggade kraftigt. Första utflykten blev till Trastevere, där vi åt på en supergeniun italiensk restaurang, plus vandrade långt för att se Colosseum, jag fick skavsår, så blev det tisdag och Fs födelsedag, jag fixade croissanter och kaffe och barnen gav honom i födelsedagspresent att de inte skulle gnälla någonting alls på hela dagen, trots att han skulle titta på massor av arkitektur. De höll faktiskt sitt löfte hela vägen ända fram tills vi var klara och han fick en idé att vi skulle kvista förbi Panteon på vägen hem. "Neeej, vi ooorkar inte meeer!" Och han som trodde att de varit pro arkitektur, nej nej. De hade bara hållit sitt löfte. Så vilade vi lite, sedan poppade vi champagnen jag köpt till F, satt en stund på vår takterrass innan vi gick cirka 20 meter till en restaurang, mycket mycket gott, allt är gott i Italien! (Min present blev att bjuda på kalaset.)

Dagen därpå var det bara gå upp och att hoppa på tåget igen, den här gången åkte vi riktigt långt, i elva timmar befann vi oss på tåg. Bytte i Venedig, kom till sist till Wien, halv tolv på natten. Tog taxi till vårt hotell Furestenhof som låg långt åt skogen, men som visade sig ha ett ljuvligt kafé intill sig, där vi åt frukost dagen därpå (något Westend?). Där hade jag kunnat sitta precis hela dagen! I stället tog vi spårvagnen in till city, tittade på sevärdheter, åt lunch på Café Central, med efterföljande bakelser, och så drog vi runt, var bland annat på Pratern där vi åkte pariserhjulet som var gammalt och läskigt, barnen tog en spöktur, så till en bar med wienerschnitzel innan vi begav oss till stationen för att åka nattåg till Warsawa. Ingen sov ordentligt, särskilt inte sonen, så när vi var framme tio i åtta på morgonen var det trötta miner. Vi lämnade väskorna på vårt hotell och släpade oss omkring, tog spårvagn till Warsawas Brooklyn, Praha, men där köpte vi bara liggunderlag och åkte tillbaka. Sedan vilade vi, jag lyxade till det med massage på hotellets spa, sedan släpade vi oss ut och åt pierogi, så tillbaka till hotellet. Sonen somnade och sov i 13 timmar.

Frukosten var gedigen, jag yogade lite och sedan checkade vi ut för tåget till Gdansk gick 12.20. Gdansk: en mycket märklig stad där ingen som arbetade i informationsdisk hade någon som helst information, om någonting, de kunde heller inget annat språk än polska. Men till sist tog vi bussen ut i ingenstans, där det till sist uppenbarade sig Polferries, färjan vi skulle ta till Nynäshamn. Jag köpte fyra handdukar för att ha som täcken, av en kille som var helt väck.

Vi hoppade på färjan, hittade våra platser men F var helt intensiv på att stå i kö och få hyttplats, och faktiskt, till sist fick vi hytt! Vi åt middag med utsikt över båtens för, äcklig mat dock. Och så tappade sonen sitt nyckelkort men det upphittades.

I stället för att sova på våra liggunderlag med handdukarna som täcke fick vi alltså bra sömn i hytten, men innan vi sov såg vi Psycho. F och jag kollade in nattlivet på denna märkliga färja också, F var fascinerad över nivån av white trash kan man säga.

Ja, sen vaknade vi vid 9-tiden och åt frukost och så var vi framme, i Nynäshamn. Vi rullade våra väskor till pendeltåget, åkte till Södra station – och var hemma framåt eftermiddagen. Det gungade och gungade i våra huvuden långt om länge efteråt.

Nästa gång ska vi inte resa hem under fullt så många dagar, och absolut inte stanna korta stunder i många städer som vi gjorde i Wien och Warsawa. Hellre längre stunder i få städer, som Rom. Och hemskt gärna sömn på hotell eller båt. Inte sova på tåg, det funkar inte riktigt. Men nästa sommar kanske jag har en riktig lön och kan köpa förstaklass-interrail? Med bäddade, riktiga sängar i sovvagnar? Vem vet?

Etiketter: , , ,

eXTReMe Tracker