lördag, december 31, 2016

Stocka-Stockholm och bubbel på det

Vi var i Stocka över jul, åkte hela familjen, min systers familj samt Fs föräldrar, som var där när vi kom med tåg plus buss raka vägen ända fram. Vi bodde på sjömanshemmet som är huset bredvid mamma och pappas, där bodde även svärföräldrar. Så middag, anka, tända brasa och sova. Sonen sjukt ivrig inför julafton. Han fick redan på morgonen sin Ralph Lauren-pikétröja och blev besatt.

En skön jul på hela taget, mycket brasa och en del promenader längs steniga stränder och isiga skogsstigar. Så buss och tåg hem igen den 27. Softade hemma, jag bjöd familjen på Råkultur (Fs födelsedagspresent, dock fick bilen böter medan vi åt) samt var på Cs traditionsenliga födelsedagsfest den 29, tog dessutom en cava med E på Urban deli den 30, äntligen sågs vi! Och så handla en massa innan hemgång.

Idag är det nyårsafton och barnen har bestämt allt som ska ske. Mer om det en annan dag.

Etiketter: ,

fredag, december 23, 2016

Jullovet börjar

Ja men då börjar jullov, för min del med glöggfest på Fs kontor igår, även barnen kom dit och lekte med alla hundar som huserar där, sedan allmän slapphet framför tv, somnade typ 22.30, upp 7, till Yogashala, gjorde hela serien inklusive en egen backdrop! (Betyder alltså att gå från stående rakt upp och böja sig bakåt hela vägen så man landar i brygga.)

Så buss hem med fin julklapp från shalan, städa, fixa klappar unt so veiter.

Nu börjar julfirande, så inget bloggeri på ett tag. Hasta la vista babies.

torsdag, december 22, 2016

Snart går solen ner

Min utsikt från RFSU-jobbet är finfin. Men ingen uteplats finns. Man får se att dagen är solig men inte känna solen mot sin hud.

Vi såg en del Skam i går, sonen och jag, trots att dottern tyckte att han var för ung för dylikt. Jag somnade ovaggad vid elva och klev upp kring åtta, gick till RFSU och så bokade jag in en lunch med sonen men han tog god tid på sig att komma till bun meat bun, som har goda hamburgare. Men han blev rättså besviken över pommes fritesen med äcklig ostsås över, även jag säger blä. Så gick han hem, jag till Systemet, där jag mötte F lite otippat. Snart är den här arbetsdagen slut, och därmed min sista dag på kontor 2016.

Etiketter:

Irrriterande saker med journalistik

Nu när jag är på väg att skära ner på journalistiken (aldrig ge upp helt, bara skära ner) börjar vissa saker sticka mig i ögonen på ett sätt som blir svårt att mota bort. Som ni vet har vi ju det självklara, att ytterst få vill betala den verkliga kostnaden så fort man arbetar som frilans – sitter du och möglar på redaktion får du självklart löner på 40 papp i månaden för samma jobb – men även andra grejer har börjat äta sig in i mitt system.

Som det här med enkäter. Alltid de mest lästa! Alltid de minst ansedda jobben, enkäterna ger man till praktikanten. Man tycker att det är ett litet skitjobb, något man rafsar ihop. Så är det aldrig någonsin. Enkäter kräver nästan mest själsligt sett. Att göra enkäter betyder alltså att du måste kontakta 5–10–20 personer för att i slutändan få 3 personer som alla svarar på samma fråga. Men det får inte vara vilka som helst, det ska vara jämnt fördelat, helst könsmässigt så väl som stad-land-mässigt, de ska helst inte jobba med media, och gärna etisk mångfald, ibland ska det vara folk med barn, ibland utan, ibland med exakt tre barn fast ingen över 5 och så vidare i all oändlighet. Tro mig: Ingen betalar en frilans vad en enkät egentligen kostar i ansträngning, ingen! De säger (på allvar) att det ju handlar om få tecken, vilket det ju alltid gör, enkäter ska gärna vara väldigt korta. Ha ha ha! Som om det är skrivtiden som är besväret med jobbet. Lite som att säga att det ju bara tar några sekunder att slå in mjölkpaketets kostnad i kassan, men hela processen från kossan till mjölkpaketet tänker ingen betala för. Hörde på allvar en redaktör nyligen som menade att eftersom all research med att leta enkätpersoner inte ledde någon vart så borde frilansen inte ha betalt!? Då pratar vi ju om att man alltså utför arbeten på samma sätt som slavarna gjorde på bomullsfälten, utan betalning. Men förutom betalningen tycker jag illa om lättvindligheten, som om enkäter bara är något man gör med vänsterhanden. Alla redaktörer med sådan inställning borde tvingas till en veckas enkätproduktion, 3 om dagen. Varsegod.

En annan sak är det här med att äta sova dö med sitt jobb. Jag är stark motståndare till den sortens livsstil, inte bara för att den endast fungerar för dem som inte har någon nära relation till någon utanför jobbet, utan också för att det gör en sämre i själva yrkesutövandet. Skaffa dig en hobby för fan! Då kommer perspektiven nämligen. Och så kanske man slipper känna att man är viktigast av precis alla (en vrångbild man fått eftersom man bara pratar med likasinnade), lite otäckt korkad inställning på det stora hela.

Ytterligare en sak är att de som är på redaktionen nästan aldrig får vara i fred, trots att ingen text kan produceras om man inte får arbeta ostört. En sann paradox. Åtminstone tar texterna mycket längre tid att skriva. Att inte lämna människor i fred så de kan koncentrera sig på sitt arbete för att man då misstänker att de fuskar är osannolikt dumt, men dessvärre rätt vanligt. Det är ju oerhört lätt att se om det blev journalistik eller inte - eftersom jobbet resulterar i en produkt. Om ingen produkt kommer fram, ja, då kanske det är läge att kolla. Annars: Låt folk vara. Ställ inga löjliga närvarokrav, problemet med journalistik är ju att folk är FÖR närvarande (se punkten äta sova dö för sitt jobb).

Jag har mer men jag hinner inte ta upp det nu, eftersom jag ska producera journalistik. Hepp!

Etiketter: ,

onsdag, december 21, 2016

Julen närmar sig

Det blev en ganska tidig morgon trots att jag la mig sent för jag vaktade tvillingar till efter elva, men jag är ju van vid lite sömn numer.

Lyssnade på radiokalendern, drack kaffe, jobbade lite, stack till shalan och tränade nästan hela serien, så till akupunktur där jag sa stopp till örter, men okej till nålar, så vidare till Slussen där det blev gående lunch (strömming) med L från bokcirkeln hela vägen till Universitetet, för dit skulle hon eftersom också hon ska bli lärare. Lunchens kaffe blev på Pressbyrån vid T-baneutgången.

Klockan ett var jag på plats för ytterligare ett seminarium där jag inte läst boken, men det gick okej ändå. Smygjobbade samtidigt. Så hemåt vid 16, då hade resten av familjen ätit skolavslutnings-sushi som jag missade. Jag packade upp det jag handlat och jobbade igenom några saker och så åt vi rispappersrullar innan det blev Skam. Vi har julsatsat för fullt här hemma.

Etiketter:

tisdag, december 20, 2016

Sista helvetestisdagen

Det var trevligt på Koh Pangan igår dit jag cyklade efter att jag lagat halvfärdig pizza till barnen, vi hade bokcirkel-avslutning med Handbok för städerskor som bok, vi diskuterade novellens nackdelar och vad som sker med rösten när vi byter kön. Jag var som berusad av trötthet, men det tog sig på något konstigt vis, gick hemåt med JD och snackade och när jag kom hem tittade jag på surfarfilm med F till midnatt. Turligt nog fick alla sova lite längre, för barnen började inte skolan 8.20 för en enda gångs skull, så vid 8 lyssnade vi på radiokalendern och sedan fick jag skynda till RFSU. Här är det stora rensar-dagen, men jag har inte hunnit samla på mig särskilt mycket så mitt rens gick snabbt.

Men jag har ju en del att stå i, tisdagar har varit mardrömsdagar eftersom det hela tiden är massor att göra, samt att arbetsdagen pågår i 10 timmar minst. Men, och här kommer men-et: DETTA ÄR JU SISTA TISDAGEN den här terminen. Amen säger jag till det.

(Och jag säger inte att det inte är kul, men det är bara alldeles för mycket som pressats in på en enda dag i veckan.)

Etiketter: ,

måndag, december 19, 2016

Helgen före storhelgen

Då har man helgat sin helg igen, jag jobbade faktiskt varje dag men lyckades ändå vila på något mysko vis. Jag var på julfest på RFSU fredag, ingen i familjen hade snappat upp att detta var på gång så jag fick en del sms att jag måste köpa popcorn och annat, men jag åt jättegod rökt majonnäs från Pontus Fritiof (?) och annat julbordsaktigt, samt dansade till lite 90-talshits för si det var 90-talstema på festen. Lite jobbigt för oss fyrtio-plussare som liksom på något vis tänker att det fortfarande är 90-tal, eftersom vi då var unga, men de som var yngre än oss hade inga problem med att skämta om Björk-knorrar på skallen eller Spice Girls-magkorta tröjor och grunge-skjortor.

Jag var hemma kring 22-tiden, alla såg på tv, jag somnade och sov länge på lördag. Men redan vid 11 var det dags att bege sig till Yogashala Zinken där jag och yogakollega L höll öppet hus, vi fick många som handlade och några var med på gratis yogapass som L höll. Sedan skyndade jag mig på treårskalas, tvillingarnas, träffade även mamma och pappa som kommit hem från en månads tour i Slovenien mm.

Så hem, titta på tv, sedan kom svärföräldrar för de hade varit ute och ätit och skulle bo i gästlägenheten. Vi såg på film om en pensionär-praktikant, drack lite te, la mig lite för sent, upp halv sju, sticka till Yogashala, träna själv 5 solhälsningar innan jag började assistera. Gjorde det i 1,5h, handla bröd, åka hem, äta frukost med svärföräldrar, så vid 12 iväg igen och på yoga-assistent-möte, årets sista, hos vår lärare L, så därifrån möta upp dottern och dra iväg med tränare till Kista. Där var det julbolls-cup. De kom till semifinal. Själv pluggade jag när det inte var matcher. Kom hem ganska sent, kring 21, var väldigt trött, men kollade på tv och sov åter lite för lite, eftersom jag ställde klockan på 4.45 i morse och gjorde sista svintidiga morgon-assisteringen denna termin! 3 h assistering, sedan tränade jag 1,5 h, hela serien, och nu har jag varit en duktig frilans och skrivit klart hela texten (men inte bägge texterna som det var tänkt) samt käkat lunch med Mart och lilla D.

Nu ska det bli måndagskvällsbestyr.

Etiketter: , ,

fredag, december 16, 2016

Demokratins framtid är oviss

Det är fredag, faktiskt, mot alla odds, och jag har gått upp gris-tidigt, nämligen 5.30, för att hinna yoga på Zinken och jag hann! Hela första serien, dock med tankarna malande kring att jag faktiskt glömde min kjol hemma. Det slutade med att jag köpte ett par byxor på rea i shalan och gick och fikade med M på Pontus, Swedenborgsgatan, innan jag köpte ett nytt SL-kort och stack till kontoret. Här har jag gjort en intervju och nu inom 30 minuter skall jag fixa en artikel banne mig.

Sedan är det universitetet och så småningom julfest.

I går kom jag hem från jobbet kring 17.30, fick värma rester, sonen kom från träning, jag tog det lugnt i soffan. Måste ta det lugnt nu, det är obligatoriskt. Såg på program om yttrandefrihet. Polen, vad fan händer liksom. Det här går inte, vi har inte demokrati utan yttrandefrihet! Bara att tugga i sig, det är ett faktum. Å andra sidan, vill man ha demokrati? Funkar demokrati ifall alla politiker verkar tycka samma sak? Jag är osäker.

Nåväl. Helgen inträder snart, så vi får tänka vidare på framtiden efter vilan.

Etiketter: , , ,

torsdag, december 15, 2016

Frisyr och ekonomi

Jag funderar lite på framtida frisyr – spara ut eller klippa kort? Så här såg jag ut för några år sedan, med det halvlånga hår som är mitt max. Jag kan alltså inte få längre hår än så här, hur mycket jag än sparar och sparar. Det blir bara tunnare och tunnare i topparna och liksom slits bort mot axlarna eller något i den stilen.

Annars har jag sovit okej, men det finns lite orosmoment i tillvaron som gör att jag vaknar till då och då. Som att jag inte har några pengar på mitt konto trots att där borde finnas pengar. Som att jag längtar oerhört tills den dag då jag inte längre är beroende av egenföretagar-inkomster utan ser dem mer som bonus utöver min A-skattade lön, då när det alltså blir brott mot arbetsrätten att inte betala ut den 25 varje månad till skillnad från hur det är för oss enmansfirmor, där man kan skita fett i att betala oss trots att det är uppenbart att vi är de som jobbar mest fast för minst lön.

Jag är och förblir en facklig person, det går aldrig att ta bort. Att vara fackligt omedveten är idioti.

I morse fick jag till lite solhälsningar, efter att alla kalendrar tittats på och barn gått till skolan. Första yogan denna vecka, vilket är katastrof för min del. Jag är yogaknarkare nämligen. Utan yogan faller det mesta. Det blir bara stress, ältande och aggressivitet kvar.

Etiketter: , , , ,

onsdag, december 14, 2016

Projektledaren säger upp sig

En onsdag har gått till historien, en helt vanlig sådan. Jag la mig tidigt i går för jag var så otroligt slutkörd, och så gick vi upp och lyssnade på radiokalendern innan alla begav sig dit de skulle, jag duschade och stack inte till yoga på grund av månen utan i stället till akupunktur-behandling, kom dit helt svettig på grund av kraftigt svårt att skynda sig i mycket halt väglag (SL-kortet har gått ut och vissa uppdragsgivare betalar inte räkningen så jag har absolut absolut absolut inga pengar lagom till jul), drog därifrån med massa dyra örter jag inte kan betala. Kroppsprojekt! Det som jag hade bestämt mig för att lägga ner. Har inte tid med fler kroppsprojekt utanför yogan.

Så till kontoret, kasta sig in i intervju, äta medhavd soppa, kasta sig iväg med tunnelbanan till universitetet, delta i ett seminarium där jag inte läst boken, hade knappt någon annan i min mindre grupp heller, men vi stakade oss fram och så hemåt igen med tunnelbana och fyran. Hemma fem, barnen var hungriga och jag lagade pannkakor till dem. Själv åt jag haloumisallad och vilade en stund innan jag såklart behövde sätta mig vid datorn och börja jobba igen, skrev en bit av artikeln apropå personen jag intervjuade tidigare på dagen. Hade behövt skumma igenom kurslitteratur men all tid gick åt att koka alla herrans örter. Så kollade sonen och jag lite på modern family, säsong sju, medan dottern pluggade flitigt.

F är på planeringsdag med KTH inkl sen middag. Men jag ska sova som satan. Jag kan knappt tro att det blir jullov, för det känns som att arbetsuppgifterna och studieuppgifterna och alla övriga uppgifter aldrig någonsin tar slut. Särskilt de där uppgifterna att hålla på med sin kropp samt uppgiften att försöka förklara för alla människor var de ska vara och när man själv ska vara på olika platser och så vidare i all oändlighet. Ett projektledarskap som jag inte riktigt orkar med, det är för många att koordinera. Härmed säger jag upp mig som projektledare, ett barn har fotboll i morgon, ett annat på söndag, andra barn har kalas på lördag, själv ska jag på bokcirkel julfest och annat lite då och då samt hit och dit, synkronisera det tack, jag tackar för mig. Nästa steg blir att säga upp mig som örtkokerska.

Etiketter: , ,

tisdag, december 13, 2016

Enda lucian idag

Vi gick inte till kyrkan denna lucia. Inget av barnen var ändå med i kören, så de fick titta själva. Alla gick upp tidigt i morse, jag hade tittat alldeles för sent på Så mycket bättres Ted Gärdestad-hyllning och var fett trött. Började starkt med att ställa nya vattenkokaren på spisen så plasten smälte och brann. Sexhundra spänn åt helvete. Sedan fick jag skynda mig till RFSU för arbetsdag där, hela dagen inklusive kontrakt för projekt i januari. Åt lunch med R. På eftermiddagen hördes sång och det visade sig att lussetåget gick i Söderhallarna långt där nere. Det blev enda luciaupplevelsen idag.

När allt jobb var klart gick jag raka vägen till Hälsans hus, för min yogalektion, men på vägen köpte jag en ännu dyrare vattenkokare som är plast under - dvs spisen reagerar inte om jag skulle ställa den där. Tusen spänn, får se hur länge den håller...

Näst sista lektionen, med tre elever, så hem gåendes, åt rester och gjorde en energi-bar-kaka. Har däckat framför tv:n, supertrött.

Etiketter:

måndag, december 12, 2016

Tillbaka på himmelska fridens kontor

Det blev MOS i lördags. Alltså Mall of Scandinavia. Jag och sonen åkte hemifrån, för F och dottern var innan och köpte fotbollsskor åt henne på Igor Sport. Vi åt korvar på Printz och sedan var det shop til you drop, vi köpte födelsedagspresent åt tvillingar, vi köpte julklappar, vi handlade och handlade. Sedan hem med pendeltåget och sonen berättade om en favoritplats han har: Hörnet vid Il Molino, det tycker han är trevligt. Lite oväntat, som det mesta som kommer från honom. Hemma tog vi det lite lugnt framför filmen Straight outta Compton, ägnade oss åt att äta godis och chips och tända nya julgransljuset, ett grönt jag köpt på MOS. Jag la mig ganska tidigt eftersom jag gick upp 7, drog till shalan och assisterade 1,5 h innan jag själv tränade hela första serien inklusive backdrops (vågade inte själv), och så fick jag skjuts hem av yogalärarn och det var tur, för mitt månadskort har gått ut.

Hemma städade sonen och jag i badrummet, han fick inreda i "hotell-stil" som var hans egen önskan, sedan jobbade jag färdigt en grej och fixade annat skriveri medan F var och handlade mat så jag kunde sätta igång med middagen som bestod av cannelloni, fyllda med aubergine och annat. Så kom gästerna, I och D med respektive familj så huset var fullt av småttingar, treåringar och en pytteliten M dessutom. Maten blev god, och jag gjorde även en äppelkaka som var okej. Sedan snackade jag med Rebo kort, sedan fick barnen lägga sig och jag med, för jag gick upp 4.45 i morse, stack till shalan och assisterade till strax efter 8 då jag drog till universitetet, hann inte på 45 minuter som jag trodde utan kom försent till mitt seminarium som visade sig inte vara mitt, jag råkade gå till fel grupp, men det blev okej ändå. Så i stället för att hänga på Frescati hela dagen fick jag äntligen vara på min lokal, det var länge sen.

Kontor med skrivande personer som inte bryr sig om man jobbar eller ej = friden själv.

Etiketter: , , ,

lördag, december 10, 2016

Helgen är här

Så tog sista praktikveckan snipp snapp slut. På torsdag var jag hemma, trött och slut, och fokuserade på att laga fläskkotletter och softa så mycket som möjligt, men fick ändå jobba lite, bland annat skriva åt dottern som skulle föra över handskriven läxa till dator. Under tiden såg vi många avsnitt av Knubbe, en tv-serie för barn från 1970-talet om 7-åriga Knubbe, hundar och kompisar dog men det var bara att bita ihop, lite annan inställning än dagens får man säga...

Jag försökte lägga mig ganska tidigt, gick upp vid 7 för att lyssna på kalendrar, och så iväg till shalan så jag var där halv nio. Hela serien, även backdrops, men vågade inte själv. Så tog jag mig till Stadsbiblioteket där jag skrev min examinationsuppgift, i stort sett hela, och så till skolan där jag la en kartong choklad på lärarbordet och tackade för mig, samt satt med på samhällskunskapslektion om EU:s organisation, och så satt jag och min handledare (som fick egen choklad) och gick igenom hennes omdömen som var helt okej, men jag har en del kvar att lära såklart. Jag tackade för min tid, kollade in elevernas pepparkakshus-utställning, bland annat ett trasigt Trump tower, så lämnade jag nyckeln och stack iväg med tuben, faktiskt hela vägen till Ringen där jag inhandlade två presenter, sedan vidare till Bar Central dit sonen kom liksom kompisar L och T och S från lokalen. Vi åt sarma, kåldolmar med surkål, och snackade lite.

Sonen promenerade hem för fredagsmys med F och dottern, jag satt kvar tills alla hade gått, då kom Mart och Kuben, så vi blev sittande och tjötade ett tag innan det var dags att åka hem med krogens ägare som skjutsade hela vägen till dörren. I morse lördag vaknade jag kvart över nio, perfekt eftersom det fanns tvätt att tvätta, frukost att äta samt jobb att göra. Men annars blir det äntligen en ganska lugn helg. Vill ha mycket lugn, tack.

Etiketter: , ,

torsdag, december 08, 2016

Love to learn

Ja, måste bara snabbt rafsa ner vad som händer ety det händer så oerhört många saker hela dagarna! Jag sov ut lite bättre mellan tisdag och onsdag, stack till shalan tidigt men inte tillräckligt tidigt, hann bara till Janu Sirsasana i serien innan jag kl 9 började assistera 1,5 h, så efter det satte jag mig på Kaferang, mitt nuvarande favoritställe på grund av jättegod yoghurt, där planerade jag lektion och gjorde power point och tyckte att allt var svårt, svårare, svårast.

Klockan 12 var jag hos en akupunktör som ska få ordning på sömn och andra rubbningar i systemet. Det var en märklig upplevelse. Tydligen måste man lugna ner sig när man närmar sig klimakteriet, vilket jag gör. Jag är heller inte en ugn, och det betyder att jag inte ska dricka kallt vatten, utan 37-gradigt. Så på vägen mot praktikplatsen köpte jag en vattenkokare. På skolan fick jag vänta utanför klassrummet ett tag och jobbade vidare med min power point så den faktiskt nästan blev klar. Sedan lyssnade jag på lektion om feminism vilket tillhör de ideologier som gymnasieelever ska lära sig nowadays, hela vägen från Wollstonecraft, och så bar det av hemåt, där gjorde jag det sista med min power point och lagade en kycklinggryta som jag inte själv åt, för när barnen fått i sig mat stack jag till Lina Thomsgård och åt middag, falafel, med en massa andra författare i en antologi som komma skall. Hennes lägenhet var ljuvlig, och S från Garbo var där, vi snackade loss om allting, mest spännande var att höra vad alla de andra skrivit för texter, alla innehöll ny kunskap (ska inte avslöja men det kommer bli en mycket intressant bok!).

Drog hemåt strax efter 23, somnade inte förrän vid midnatt, vilket inte funkar egentligen. Upp sju, lyssna på radiokalender, äta frukost (smoothies gör jag numera med VARMT vatten, huva), dra till skolan vid Odenplan. Höra på lektion om EU. Jistanes vad jag lär mig saker, det är riktigt kul.

Etiketter: , , , ,

tisdag, december 06, 2016

En dag i lärarlivet

Oj jisses vad jag var trött i dag när jag vaknade, det slog ändå rekord. Detta eftersom F och jag möttes på Centralbadet efter skolan i går, och där badade vi och försökte basta trots kall bastu (på damernas), och jag fick jättebra massage av någon som hette Anna, innan vi blev för hungriga och fick dra till Rolfs kök där jag åt entrecote och F åt fiskgryta och ostar. Där var det smockfullt, trots måndag! Inte konstigt med tanke på att maten är mycket bra.

Så åka tunnelbana plus buss hem, prata med I som var barnvakt, somna vid 23 och som vanligt upp i svinottan. I dag fick jag äntligen till radiokalendern, så sonen kunde ligga i vår säng och lyssna lite, innan jag fick skynda iväg till skolan. Kom i tid, och skulle lyssnat på vikarie som skulle hålla min lektion (samma som jag höll i torsdags), men vikarien hade fått hoppa in som vakt för nationella prov i stället och det var lite teknik-kaos så jag bestämde mig för att hålla lektionen efter att de fått jobba med sitt prov igen, eftersom jag redan hållit i den. Så det gjorde jag, det var väldigt kul att ha ansvar för en lektion. Det gick okej trots all oro innan, känns bra att man kan lugna ner unga människor.

Så efter det åt jag lunch och försökte sitta med en historielektion, men den hade börjat lite i förtid så jag vågade inte gå in. Satt utanför och väntade tills de hade rast, då smög jag in. Det var kul att höra om deras uppgift, 1800-talets nationalism, imperialism, mycket att man ska koppla ihop skeenden med innan dåtiden, dåtiden och nutid.

Sedan var det staff meeting, jag satt med lite och så drog jag med tuben mot Söder. Nu ska jag hålla i ytterligare en lektion för dagen: i yoga. Lärarlivet närmar sig med stormsteg, och lika bra är det för journalistbranschen är verkligen i sammanbrott. De vidriga avtalen som tidningsförlagen försöker få frilansar att skriva på, usch usch usch. Att sparka på sin svagaste länk, ge oss ännu mindre pengar trots att vi är de billigaste. De borde skämmas.

Etiketter: , ,

måndag, december 05, 2016

Knåpar med låtsaslektioner

Skyndade mig till skolan i morse, men det visade sig att lektionen jag hade bråttom till inte alls pågick, så i stället gick jag på en lektion i historia och fick se eleverna jobba med partiernas ursprung.

Sedan satte jag mig på skolans fina bibliotek och gick igenom en text som eleverna ska läsa. Jag gjorde en låtsaslektion av den. Nu ska jag bita tag i nästa text, som även den ska förstås av gymnasieelever. Om socialt kapital, tilliten som skapar demokrati. Jag gör liksom omvänt, planerar lektionen i stället för att iaktta den redan färdigplanerade.

I går söndag jobbade jag hemma en massa innan jag plockade upp dottern hos I. Hon klippte lugg! Sedan gick vi mot Söderhallarna för att äta (buffémat på källarplanet, man önskar verkligen att något hände med restaurangerna i Söderhallarna), dit kom sonen och F från sonens träning. Sedan blev det bio. Vi såg Arrival, om rymdlingar som kommit för att få lite ordning på planeten. Den var bra, lite långsam och sorgsen.

Gick hem i kylan, sonen ville ha te, jag visade julkalender  för honom, sedan blev sovning, lite sent för min del, 23. Vaknade motvilligt halv sju i morse, dock fick jag till solhälsningar, yey! Frukost, iväg till skolan och here I am.

Etiketter: , , , ,

söndag, december 04, 2016

Gamla stan – nu igen

Var faktiskt i Gamla stan även denna helg, fast bara på den lilla holmen som sticker ut under bron vid Slottet. Där finns Medeltidsmuseet, som har två fördelar: 1. Vi kommer dit väldigt enkelt med buss 55 från oss, och 2. Det är gratis. Nackdelen visade sig vara att det inte finns NÅGONTING alls att äta där, vilket gjorde att sonen fick sticka iväg och köpa korv. Men vi for dit med tvillingarna som vi tog hand om från kl 10 på morgonen och hela dagen, då hade vi redan varit hemma i många timmar och fixat lunch och försökt få dem att vila (misslyckat), så det blev ett par timmar på museet. Tvillingarna hade väldigt kul och sprang sprang sprang mellan alla delarna av utställningen, jag har nog aldrig rört mig så snabbt i ett museum förut!

Kvällen innan, fredag, kom jag hem vid 17 och vi åt middag - fläskpannkakor - innan dottern stack på träning och sonen och jag såg en skräckis (The Cabin in the Woods?) och sedan kom dottern och vi såg lite mer på tv. Även F kom hem från sin barrunda med arkitektur-studenter. Jag la mig ganska tidigt och hann läsa tidningen länge på lördag innan tvillingarna kom, som sagt var.

När vi var tillbaka från Medeltidsmuseet bakade vi pepparkakor och sedan bestämde tvillingarna aktiviteten: fika framför Bamse på tv. Te och mjölk och pepparkakor. Bara det att de inte klarade av det här med te och mjölk, spillandet övergick all vett och sans så det fick bli att dryckerna stod på köksbordet till deras förtret. Vid halv åtta tog syster I tillbaka dem hem, och vi andra såg på tv tills det blev läggdags igen, för mig, jag skulle upp inte mindre än kl 7 för att gå och assistera, sedan träna själv, hela första serien, sedan hem och jobba med RFSU-artiklar och annat jobb. Gick en sväng för att kolla på D och G:s utblåsta nya lägenhet, sedan hem. Nu blir det familjebio.

Etiketter: , , ,

fredag, december 02, 2016

En historia i ämnet historia

Vi såg på yttrandefrihetsprogram i går, jag och barnen. Dottern tyckte att det inte var klokt vad man fick säga i USA, då en kristen idiot berättade för alla homosexuella och jämställdhetssträvande personer att de skulle brinna i helvetet. De var helt hooked på programmet, men jag fick sjasa sonen i säng för han behövde sova efter en dag med simprov, men dottern fick liten frist innan även hon fick sova.

Själv däckade jag kring 22.30 då F kom hem, sov till tjugo över fem (vaknade innan klockan) och drack kaffe, sedan gick jag till shalan vid Zinken och tränade hela första serien innan jag stack med tunnelbana+tunnelbana till Odenplan. Kom precis i tid för första samhällskunskapslektionen, om politiska ideologier för förstaårselever, och sedan åt jag lunch i lärarrummet och pratade lite nördigt med en lärare om hur historiska institutionen var förr på Uppsala universitet.

Då, när all undervisning skedde i historiematerialistisk anda, och allt var otroligt grabbigt, en kvinnohistoriker mötte hårt motstånd. Själv minns jag med fascination en föreläsning där det på allvar var så att vissa ville hävda att Sverige fick allmän rösträtt 1909 trots att det bara var för män. Först 1921 fick kvinnorna rösträtt, innan dess kunde inte rösträtten betraktas som allmän, menade kvinnohistorikern. Helt otroligt att det ens blir en tvistefråga, men det blev det då en gång i tiden, närmare bestämt år 1990 eller möjligen 1991.

Sedan satt jag med på ytterligare en lektion om politiska ideologer för förstaårselever, dock ny klass och annan lärare, kul att jämföra! Snart kommer en helg att börja, en helg jag verkligen behöver. Kommer somna ovaggad ikväll.

Etiketter: , , ,

torsdag, december 01, 2016

En godkänd lärarkandidat

Jag höll i en lektion i dag, om källkritik, och då kom en person från Stockholms universitet och iakttog mig. Så jag var lite nervös faktiskt, men det gick okej, jag är godkänd som lärarkandidat. Fick höra att jag måste använda mer av min pondus, men att jag har en bra kontakt med barnen osv. Hade lite eftersnack med min handledare och så begav jag mig hemåt, ganska slut. Lagade smörsås och lax i ugn, samt kokade potatis till. Sonen och jag såg julkalendern. Han var skeptisk – ville absolut inte ha någon julkalender med luckor! – men ändå verkade han dras in i berättelsen, en mer klassisk julsaga som det verkar.

Jag får massa förfrågningar om jobb just nu, får se vad allt leder till. Och den allra sista tentan verkar jag ha klarat, fast med betyg C. (Fick B på den innan.) Sakta framåt, steg för steg.

Etiketter: ,

Morgonstund

Fick en trevlig och lite lugn morgon igår för en gångs skull. Vaknade tidigt, drack kaffe, stack till shalan, yogade själv hela serien och gjorde back-bend utan hjälp! Och så assisterade jag 1,5 h. Sedan denna lilla stund själv på kafé med frukost. En så kallad bowl med massa frukt.

Jobbade och fick färdigt en grej som tyngt mig lite, förberedde lektion, sedan bar det av till skolan där jag återigen gick igenom lektion med handledare. Jag gjorde en power point och besökte en lektion och åt lite lunch, så försökte jag åka hem men det var knas i tuben så fick ta fyran som tar en evighet. Handlade på Coop innan jag kom hem och åt lasagne. Sedan ville JD ses så vi drack öl på Shanti och snackade lite. Somnade 23, vaknade 6.20. Idag är en examinationsdag, huva. Mer om det sen.

Etiketter: , ,

eXTReMe Tracker